De basis houding van paardrijden is gelijk aan de basishouding van de chi kung een verzamelnaam voor duizenden, zeer diverse in China ontwikkelde trainingen, die ertoe dienen om vitale energie, mentale kracht, bewustzijn en gezondheid op te bouwen. Ik ontdekte dit gaandeweg het ontwikkelen van mijn praktijk in uitwisseling met goede vriendin Claudia (www.zencourage.nl). Wat voor mij lang een lastige vraag was, was om uit te leggen hoe ik werk wat ik dan doe.

Ik zie en beluister veel en kan waarnemen waar een beweging niet stroomt, stokt. Anders gezegd waar energie geremd of geblokkeerd wordt. Zo weet ik waar de crux zit. Ik hoor dit in stem, intonatie. Hoe iets gezegd wordt wat daarin door klinkt. Maar ook in het bewegen van mensen zie ik waar de beweging niet doorstroomt. Doorgaans zie ik te veel, voor mijn werk echter is dat een essentieel hulpmiddel. 

Gelukkig gaan we nu naar een tijd in dat de wereld achter het fysieke bestaan steeds meer een stem krijgt. 

 

 

Paarden en kinderen

Graag neem ik kinderen mee naar mijn paarden. Dit heeft verschillende redenen. Paarden zijn sociale dieren, altijd afgestemd op hun omgeving. Ze zijn nieuwsgierig, vriendelijk en in wezen altijd bereid om "het voor je te doen". Er heerst een rustige sfeer in de kudde. Wel is er altijd iets van beweging waar te nemen en is het in die zin nooit stil.

Kinderen zijn van nature bezig en eigenlijk willen ze graag zelf doen. Praten is een middel wat doorgaans meer past bij grote mensen. De paarden en de kinderen kunnen vaak makkelijk een aansluiting vinden. 

 

 

Elke gedachte, elk gevoel, elke emotie e.d. die door ons heen gaat heeft invloed op onze lichaamstaal en ons paard reageert daar op.

 

 

Achtergrond.

In de manier waarop kinderen (maar ook grote mensen) in contact treden met een paard zie je al heel veel gebeuren. De volgende stap is: Het samen. Terwijl ik het kind, ook innerlijk, alle ruimte geef, kijk ik naar wat er gebeurt in het contact, in de verbinding die het paard met het kind maakt en vice versa. Er ontstaat een interactie, een voortdurend samenspel. Er is afstemming, bewegingen sluiten naadloos op elkaar aan. Er is een samen zijn. Belangrijk om te weten is dat paarden stemming en dat wat je voelt waarnemen en daarop anticiperen. (Let op: Dit is dus wat anders dan spiegelen!!)

Wat de paarden doen in het samenzijn is, omdat ze zijn zoals ze zijn, opvangen en aangeven op welk moment er geen afstemming, samenspel en samenzijn is. Door die momenten te zien, het kind persoonlijk daarin waar te nemen, kan ik het kind aangeven hoe het anders kan. De manier waarop ik dat doe, is door de leiding over te nemen, het vóór te doen terwijl ik het kind meeneem in beweging en energie, zodat het kind (ook) kan voelen en ervaren, die is belangrijk!, hoe het is als het anders is. Doordat het kind voelt en ervaart kan het en gaat het zelf anders doen. Dat dit niet altijd bewust gaat bij een kind vind ik niet erg, het onbewuste is altijd wakker en pakt het wel op. Gaandeweg laat ik de leiding overgaan naar het kind zelf. Uiteindelijk is er evenwicht en balans. Kind en paard zitten samen in hun ei. Wat ik zie, is een vredig, stil samen zijn. (Hiervoor hoef je niet keurig op je paard te zitten!) 

 

Ik ben van mening dat kinderen tegenwoordig veel te vroeg naar bewust-zijn worden getrokken en daarop worden aangesproken. Graag laat ik het bewust zijn van een kind, op zijn-haar eigen tijd wakker worden.

 

Voor jong volwassenen en voor oudere kinderen is het anders. Zij vragen een andere aanpak waarbij het gesproken woord, een gesprek een belangrijkere rol vervult. Wel maak ik tijdens gesprekken gebruik van schrijf of teken opdrachten (niet ingewikkeld). Mijn werkwijze is dat ik het persoonlijke verhaal beluister. Van daaruit kijken we verder.

                                                                                            

 

                                                                                                                     Meer weten?  Bel Irene : 06 24479378