IRENE KUYTERS

Verandering is de enige continue factor in ons leven 

 

Rond mijn 20e deed ik de opleiding Warmonderhof, de opleiding voor biologisch dynamisch boeren. Ik deed ervaring op bij verschillende bedrijven. Toen ik 28 was startte ik mijn eigen landbouwbedrijf , de Oosterwaarde in Diepenveen. Na een intensieve, leerzame periode van 8 jaar verliet ik de Oosterwaarde om mij verder te ontwikkelen en meer ruimte te hebben voor mijn kinderen.

In 2005 besloot ik om de opleiding tot Biografisch Coach te gaan doen met het idee om als coach terug te stromen naar de landbouw. Maar het liep anders. Tijdens mijn opleiding brak er een nieuw werkgebied door. Coaching met de toevoeging van paarden en niet alleen voor volwassenen maar vooral de begeleiding van kinderen kwam in beeld.

Héla

Kinderen en paarden zijn er altijd, in verschillende situaties in mijn leven geweest. Voorheen waren de kinderen meer "om me heen". Ik was oppas, hielp op de peutergroep en als handwerkjuf. Gaf tuinbouw les, deed rondleidingen op de Oosterwaarde. Voedde mijn eigen kinderen op. De  verandering die zich tijdens mijn opleiding tot biografisch coach inzette , was, dat kinderen op de voorgrond traden en ik de landbouw achter me liet.

Deze wijziging was voor mij een heel logische. Voordat ik mijn landbouwbedrijf begon, heb ik overwogen om het onderwijs in te gaan. Na rijp beraad besloot ik dat niet te doen omdat ik tot de conclusie kwam dat ik  daar de rust nog niet voor had. Ik dacht : dat komt later wel ....

Als kind was ik in mijn vrije tijd bij een paard te vinden. Verzorgen en rijden was me om het even. Als ik terug kijk is er maar even geen paard geweest. Namelijk in de tijd dat ik op Warmonderhof zat en de Oosterwaarde op bouwde. Toen dat klaar was had ik blijkbaar de ruimte en overkwam me het beste wat me ooit is overkomen: ik vond het paard wat helemaal bij mij hoorde: Minning. Van haar kreeg ik, liefdevol, geduldig, doch meedogenloos, een spoed opleiding: Leiding nemen over jezelf en je eigen leven.  

Ik was 32 toen Minning bij mij kwam. Hiermee ging ook een lang gekoesterde wens in vervulling. Al snel kwam de tweede. Kola. Mijn kinderen groeiden op met de paarden en ik zag wat het ook hun deed en bracht. Het hielp hen zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen als ook pure vriendschap te ervaren. Voor mijn pleegkind, die met een enorm pakket last door het leven moest, waren de paarden essentieel. Ik kon haar pijn, verdriet en angst niet wegnemen. Wat ik wel kon doen was, met behulp van de paarden, zorgen dat haar eigen kracht bewaard en gevoed werd, ze moed en vertrouwen bij zichzelf wist te vinden. De paarden hebben hierin het grootste deel gedaan.

Met mijn pleegkind heb ik nood gedwongen ook veel hulpverlening gezien, die zelden een hulp was.  Wat ik daar veel in tegen ben gekomen is dat er naar het probleem gekeken werd en niet of te weinig naar het kind zelf. Dit is misschien wel de grootste trigger voor mij geweest om mijn huidige werk te ontwikkelen.

 

Biografisch kindercoach

Tijdens mijn opleiding voor biografisch coach kwamen er kinderen op mijn pad die vroegen of ik hun paardrijles wilde geven, anders als op een gewone manege. Dit bood mij de kans om een begin te maken mijn huidige werk vorm te gaan geven. 

Tegelijkertijd kwam mijn hoog sensitiviteit aan het licht en vroeg aandacht. Nooit was dit gegeven van mij aan bod geweest, ik heb altijd gedaan of het niet bestond en mij geprobeerd aan te passen. Ik zwoer trouw aan mezelf  en merk, iedere dag meer, hoe dit mij te pas komt. 

In 2009 rondde ik mijn opleiding tot biografisch coach af en 2015 mijn opleiding kindercoaching. Januari 2018 deed ik de ODC level 1 en in september 2018 rondde ik ook de junior ODC, het Saga Compass, af aan de OdinAcademy.

 

De Windstreek

We zijn nu in 2022 aangeland, woelige tijden. In mijn praktijk kwam en kom ik boze, verdrietige en gefrustreerde kinderen tegen die niet opgewassen zijn tegen het huidige onderwijs.  

Al eerder begon het te kriebelen, ook ontmoetingen in de afgelopen jaren hielpen mee. Doorslag gaf dat de geoliede succesvolle samenwerking die ik had vorig jaar met een fantastische psychologe geen doorgang kon vinden vanwege de ingewikkelde bureaucratie waarin wij leven. Weg zekerheid, weer het roer om. De vraag speelde: Wat wil ik nog doen ?

Ik besloot mijn kennis en ervaring bij elkaar te pakken en het initiatief te nemen om  een echte boerderijschool te gaan opzetten. Geen moestuin met 3 kippen maar een echt landbouwbedrijf met een school op het terrein waar vrij onderwijs gegeven wordt. Hoe dit zich ontwikkelt kun je lezen in de nieuwsbrieven: De Windstreek.